Uw zoekacties: Voorwerpencollectie

Voorwerpencollectie

Zoeken in de voorwerpencollectie

beacon
1 zoekresultaat
sorteren op:
 
 
weergave:
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
JMD-P-3102 Beeld,
Periode:
18e eeuw
Deelcollectie:
Japans porselein
Object:
Beeld
Beschrijving:
Beeld van een Shishi (wachtersleeuw) op een rots. Beschilderd in ijzerrood, bruin, zwart, groen en goud. Het dier is in actie weergegeven, alsof het er na een sprong zojuist op terecht is gekomen, het lijf in een bocht, zijn rechter achterpoot nog omhoog, de linker achterpoot gebogen, de bek open, tanden en tong zichtbaar. De rots is hol en aan de onderkant open, begroeid met pioenen in knop.
De Shishi heeft een woest uiterlijk, grote ogen, krullende manen en staart. Het is een mythologisch dier, ontleend aan de Chinese iconografie en wordt in het Westen Boeddhistische Hond, Fo-Hond of Leeuw-Hond genoemd wordt. In Japan heeft de Shishi, net als in China, een beschermende funktie en weert onheil af. In het Westen waren dergelijke figuren geliefd als exotische elementen in het interieur.
Tekst engels:
Figure of a shishi (lion) on a rock. Decorated in iron-red, brown, black, green and gold. The animal is shown in action, as if landing after jumping. Its body is bent, the right hind leg is still raised, the left is bent and the mouth is open showing teeth and tongue. The rock, overgrown with budding peonies, is hollow and open on the base.
The Japanese shishi has a fierce expression, bulging eyes, a curly mane and a tail. It is a mythical animal derived from Chinese iconography and is called Buddhist Dog, Fo-dog or Lion-dog in the West. As in China, the shishi, is a guardian and protects from calamity and evil (see cat. XX{}). Such figures were popular elements in Western interior decoration. No comparable examples appear to have been published.
Datering:
1700-1730
Techniek:
afgietsel
Diameter:
205
Hoogte:
430
Standring:
165
Materiaal:
Porselein