Inventarisnummer:                    JMD-P-2456

Objectnaam:                               Tafelporselein

Titel en korte beschrijving:       Japans tafelstuk, een schotel met vijf schenkkannetjes

voor olie, azijn en soja, en een zoutvat

Datering:                                     1e kwart 18e eeuw

 

 

Deze zeldzame set van Imari porselein is zonder meer het pronkstuk op de eettafel. Het is gemaakt in Japan in het eerste kwart van de achttiende eeuw. Op een grote schotel staan vijf schenkkannetjes en een zoutvat.

 

Op elk daarvan staat in een cirkel een grote letter. De A staat voor azijn, de O voor olie en de S voor soya. Alles wat nodig is om de maaltijd extra smaak te geven! De kannetjes staan veilig in een ingebakken ringetje op de grote onderschotel. Ook handig is het hoge holle stam in het midden, daarmee kan je het plateau voorzichtig optillen.

p-2456

Komplete sets als deze komen weinig voor en hebben meestal slechts plaats voor vier kannetjes. Bijzonder zijn ook de twee schenkkannetjes met een S, voor soja. Vanaf 1737 handelt de Verenigde Oostindische Compagnie officieel in sojasaus, maar in de eeuw daarvoor bestellen Nederlanders het al privé. En deze smaakmaker is blijkbaar populair als in 1746 het beroemde kookboek De volmaakte Hollandse keuken meid een recept opneemt om soja te maken: “Soja, zo goed als die uit Oost-Indien komt, hoe men die maaken zal.”