Dit riviergezicht van Martin van Waning (1889-1972) is maar klein, maar maakt indruk door zijn levendige uitstraling. Er is een stadssilhouet zichtbaar aan de horizon, we weten niet om welke stad het gaat. De horizon is zeer laag en geeft alle ruimte aan een fraaie wolkenlucht met doorbrekend zonlicht, dat in de verte de bebouwing helder doet oplichten.

 

De kunstenaar, Martin van Waning, werd in 1889 geboren in Den Haag. Onder leiding van zijn vader begon hij op dertienjarige leeftijd met schilderen. Na aanvankelijk een technische opleiding gekregen te hebben aan de Hogeschool te Delft koos hij alsnog voor de kunst. Hij kreeg les van onder meer Willem de Zwart en C.B. Dankmeyer, en was verder autodidact. Behalve schilder was Van Waning ook beeldhouwer en etser.

 

Rond 1900 kwam Van Waning in het kunstcentrum Wiesbaden terecht, waar hij een atelier had op de Taunusberg met een prachtig uitzicht over de stad. Hij ontmoette hier Grootvorst Orloff, een puissant rijke Rus en vergezelde hem als particulier secretaris op vele verre reizen in Frankrijk, Spanje, Italië en Marokko. Hij woonde en werkte vervolgens in Rees am Rhein en in Düsseldorf. In 1917 kwam hij terug naar Nederland en na enige omzwervingen verhuisde hij in 1926 naar de Veluwe.

 

Na een moeizame periode kreeg hij in 1933 eindelijk succes met een reeks van twaalf grote schilderijen (1.85 x 2.60 m) met als onderwerp de Veluwe. Een jaar later verhuisde Van Waning naar Schiermonnikoog. In de oude zeevaartschool richtte hij een atelier in en de lokalen gebruikte hij als expositieruimte. In 1943 werd het gebouw bij een bombardement verwoest en raakte de kunstenaar zwaargewond. Hij herstelde en herbouwde zijn atelier. Als kunstenaar bleef hij bekend onder de naam “de schilder van Schiermonnikoog”.

 

Van Waning haalde zijn onderwerpen uit het gevarieerde Hollandse landschap: polders en plassen met molens, wilgen en boerderijen, strand en duinen, bossen en zandverstuivingen. Ook havens, schepen en rivieren hadden zijn interesse. Hij schilderde deze thema’s met aandacht voor licht en ruimte en met een warm coloriet.

 

Kunstenaar                Martin van Waning (1889-1972)

 

Titel                              Riviergezicht

 

Datering                      Geen

 

Signatuur                    Rechtsonder: Martin van Waning

 

Techniek                     Olieverf op paneel

 

Maten                          16 x 24 cm

 

Inventarisnummer  JMD-S-001