Tien historische kaarten van stad en provincie Groningen

 

Eeuwenlang al is de provincie Groningen in kaart gebracht. Soms als provincie apart, vaak ook als deel van een groter gebied met de provincies Friesland en Drenthe.  Ook Oost-Friesland in het huidige Duitsland staat er regelmatig op.

Vooral uit de 17de en 18de eeuw zijn fraaie kaarten bekend van Groningen.  Hoe werd zo’n kaart nu afgedrukt?  Eerst werd een koperen plaat ingekrast (gegraveerd) met de afbeelding. Deze plaat werd bestreken met inkt, die in de groeven bleef zitten. Daarna werd de plaat met een drukpers afgedrukt op papier.

De kaarten zijn interessant omdat er heel veel dingen te vinden zijn over onze eigen omgeving. Er staan bijvoorbeeld steden, dorpen, wegen en waterverbindingen op. We noemen dat “topografische” informatie. Omdat de kaarten vaak al eeuwen oud zijn kunnen we ook veel leren over de geschiedenis van Groningen.

De kaarten zien er vaak ook heel mooi uit.  Het zijn net kunstwerken, versierd met mooie tekeningetjes en mooi ingekleurd.  Het inkleuren van de gedrukte kaarten was een apart vak : de man die dat deed heette de  “afzetter”. Een goed ingekleurde kaart kon extra geld opleveren.