Virtuele Tentoonstelling

De tentoonstelling 'Een duik in de porseleinkast - de Jan Menze van Diepen collectie' vond plaats op Landgoed Fraeylemaborg in 2023-2024. Deze is nu online te bezichtigen.

De Groninger verzamelaar Jan Menze van Diepen (1905-1994) heeft één van de meest omvangrijke particuliere porseleincollecties van Nederland samengesteld. Op eigenzinnige wijze legde hij een imposante, gevarieerde collectie aan van ongeveer 2.800 stukken Chinees en Japans porselein.

Porselein verzamelen kent een lange traditie, zowel in China als in Japan maar ook in het Midden Oosten en Europa.

Door de massale aanvoer van Chinees en Japans porselein via de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was het in de 17e en 18e eeuw overal in Nederland te vinden. Van de zeven belangrijkste museale collecties in Nederland bevinden zich er drie in Groningen en Friesland. In 2023 zijn deze zeven verzamelingen voor het eerst online samengebracht op www.aziatischekeramiek.nl

Jan Menze van Diepen zou het prachtig hebben gevonden dat zijn collectie daar nu deel van uitmaakt. Hij werkte samen met specialisten als Minke de Visser en later Christiaan Jörg van het Groninger Museum en bracht de collectie onder in de Jan Menze van Diepen Stichting op Landgoed Fraeylemaborg. Ontdek aan de hand van de verrassende Van Diepen collectie de Nederlandse fascinatie voor porselein.

 

Ontdek aan de hand van zijn collectie, de Nederlandse fascinatie met Aziatische keramiek.

Klik op de foto en geniet van de virtuele tentoonstelling.