Virtuele Tentoonstelling

In 2023 zijn de zeven grootste museale verzamelingen van Aziatische Keramiek in Nederland online samengebracht. Zo zijn ze meer zichtbaar, eenvoudiger te doorzoeken en vergelijkbaar. Ook de hoeveelheid valt op. De geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie speelt een belangrijke rol.

De enorme interesse in porselein uit China en Japan in de 17de en 18de eeuw heeft het Nederlandse interieur blijvend veranderd. Veel privéverzamelingen werden aan het einde van de 19de en in de loop van de 20ste eeuw in musea ondergebracht, waarna men door bleef verzamelen.

Waar komt de fascinatie met porselein in Nederland nu eigenlijk vandaan? Wat maakt het zo bijzonder dat het eeuwenlang bewonderd wordt, als erfstukken doorgegeven in families, en met passie verzameld?

In deze virtuele tentoonstelling staat de verzameling van Jan Menze van Diepen uit Groningen centraal. Het is de enige collectie van de zeven samenwerkingspartners die is samengesteld door een individu. Van Diepen verzamelde niet encyclopedisch maar kocht wat hij mooi vond.

 

Ontdek aan de hand van zijn collectie, de Nederlandse fascinatie met Aziatische keramiek.

Klik op de onderstaande foto en geniet van de virtuele tentoonstelling.