Een nieuwe tentoonstelling in de Zilverkamer in Appingedam opende op 7 juni met ‘Het zijn de Van Houten[s]’, een ruime keuze schilderijen uit de Van Diepen en Gerrit van Houten collecties.

Ontdek de fascinerende nalatenschap van de Van Houten familie in de tentoonstelling “Het zijn de Van Houten(s). Vier opmerkelijke individuen, geboren en getogen in de stad Groningen en later deels verhuisd naar het westen van het land.

 

Sientje van Houten (1834-1909), echtgenote van de beroemde schilder Hendrik Willem Mesdag, was een begaafd 

kunstenares die haar artistieke talenten ontwikkelde in Den Haag. Samen met haar eigenzinnige nichtje Barbara Van Houten (1862-1950)deelde ze jarenlang een atelier, gelegen boven de zalen van het Panorama Mesdag.
Barbara maakte aanvankelijk naam met haar etsen, vanaf 1900 schilderde zij ook, vooral bloemen, stillevens en portretten. De schilderes is nooit bekend geworden bij het grote publiek omdat ze een teruggetrokken leven leidde en haar werk uiterst zelden exposeerde.
In het huis aan het Damsterdiep in Groningen zagen meerdere generaties Van Houten het levenslicht, waaronder Gerrit (1866-1934) en Alida (1868-1960).
Gerrit, een talentvolle schilder en tekenaar, was slechts gedurende zijn jeugdjaren als kunstenaar actief, maar heeft desondanks een opmerkelijk oeuvre nagelaten.
Zus Alida was schilder en graficus, zij schilderde in olieverf vooral bloemen en stillevens, maar ook portretten en landschappen.
De kunstwerken van Sientje, Barbera, Alida en Gerrit zijn verspreid over musea en particuliere collecties in Nederland.

 

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen door een keuze te mogen maken uit de De Gerrit van Houten Stichting (Te Groningen) en de Jan Menze van Diepen Stichting (Fraeylemaborg te Slochteren). Nu is een selectie van deze collecties t/m 7 december te bewonderen in De Groninger Zilverkamer in Appingedam. Treed binnen in de wereld van “de Dan Houten(s)” en laat je betoveren door hun artistieke erfgoed.
http://degroningerzilverkamer.nl/exposities.html