De Jan Menze van Diepen Stichting heeft als doelstelling “de verkrijging, het beheer en de tentoonstelling voor publiek van voorwerpen van beeldende kunst, keramiek, (….) en andere kunstvoorwerpen met historische waarde”.

 

Met “verkrijging” wordt verwerving van nieuwe objecten voor de collectie bedoeld.

Recent heeft dat weer een bijzondere aanwinst opgeleverd. Door een Engelse handelaar in Aziatisch keramiek werd een buitengewoon zeldzame 17de eeuwse schotel aangeboden. Via de heer Jörg kwam deze tip bij ons binnen.

 

p-3134

Het is zogenaamde celadon met de kenmerkende zacht groene glazuur. Deze schotel heeft de vorm van een blad en meet maar liefst 40 cm in doorsnede. Het fraaie object is gemaakt voor export in Arita in het zuiden van Japan. In het midden is iets verheven een merkwaardig dier te zien met de staart van een eekhoorn en de kop van een haas. Daarboven een aantal druiven.

 

 

Van dit type schotel zijn weliswaar meer voorbeelden bekend, maar het formaat en de fraaie uitvoering zijn uitzonderlijk, ook in Japanse collecties. Vanaf medio januari 2017 is de schotel te zien in het Koetshuis van de Fraeylemaborg, samen met andere hoogtepunten uit de collecties van de borg en de Van Diepen Stichting.