umcg4

Universitair Medisch Centrum Groningen.

26 april t/m/ 4 juni 2007 Begane grond ingang 7

In het UMCG zijn talloze kunstwerken te bewonderen. Er hangen schilderijen aan de muren op verpleegafdelingen, in werkkamers, in de straten en op de gangen.

 

In de centrale ontvangsthal en de winkelstraten staan beelden, op de vloeren zijn mozaïeken aangebracht en aan plafonds hangen lichtobjecten. Ook op plaatsen waar u het niet verwacht, treft u kunst aan.

 

Zo is er in elke lift een kunstwerk te zien en zelfs in de fietsenkelder is een wandschildering aangebracht.

Waarom kunst in een medisch centrum? Misschien verbaast het u dat een medisch centrum zoveel aandacht besteedt aan kunst. Toch hebben de kunstwerken in het UMCG een functie. poster umcgZe zijn uiteraard decoratief, maar zijn vooral bedoeld om de aandacht van het ziek-zijn af te leiden.

 

Kunstwerken kunnen allerlei emoties oproepen. Een schilderij kan bijvoorbeeld ontroeren, een herinnering oproepen of een blij gevoel opwekken. Kunst kan patiënten troost bieden en hun even uit hun rol van patiënt halen.

 

De kunstwerken geven het ziekenhuis ook een vriendelijke uitstraling en in een prettige omgeving voelen patiënten zich eerder op hun gemak. Dit komt hun herstel ten goede.

Exposities

Kunstenaars hebben de gelegenheid om hun werk te exposeren in het UMCG. Er zijn in het gebouw twaalf locaties voor beschikbaar. Elke drie maanden zijn er andere exposities, in het UMCG is dus zeer regelmatig nieuwe kunst te zien.

 

Voor kunstenaars is het aantrekkelijk om te exposeren in het UMCG. Er is een umcg 2groot publiek en de exposities krijgen vaak aandacht in de regionale media.

 

In de Fonteinstraat vindt u bij ingang 11 een overzicht met de lopende exposities en een daarbij behorende wegwijzer.