foto 1 Keep on Dreaming

 

Vanaf 16 maart t/m 8 september is op het landgoed Fraeylemaborg een spetterende expositie te zien van de hedendaagse kunstenaar Hans van Bentem.

In het Koetshuis en de Fraeylemaborg zijn de intense installaties van Van Bentem te zien. Dit in spannende combinatie’s met, door hem uitgekozen, werken uit de collecties van de Jan Menze van Diepen Stichting, Gerrit van Houten Stichting en de Stichting van der Wijck de Kempenaer.

 

Van Bentem heeft hiervoor gevarieerde ruimtes op het landgoed met zijn werk ingericht.

In de oranjerie (grote kas) staat de installatie “Totems” met kleurige houten beelden omringd door grote planten.

In het koetshuis, in de oranjerie en in de borg zelf tonen zijn installaties dat dromen geen bedrog zijn en zelfs in alle heftigheid kunnen uitkomen.

Zo staat in de erker van de statige Grote Zaal een enorm kristallen hemelbed, een blikvanger van formaat. Ook zijn in de borg bijzondere kroonluchters te zien, bijvoorbeeld in de vorm van een schedel.

 

De tentoonstelling Keep on Dreaming! was eerst te zien in het Haags Gemeentemuseum en is door de kunstenaar speciaal voor de Fraeylemaborg in een totaal andere setting opgebouwd.

Al een kleine vijfentwintig jaar wordt de openbare ruimte in Nederland opgevrolijkt met de imponerende beelden van Hans van Bentem (1965). In het stadshart van Den Haag bijvoorbeeld staat zijn veelkleurige beeld Space Duck Racer tegenover warenhuis de Bijenkorf. De sculptuur, die een gehelmde eend in een miniraceauto voorstelt, verwijst naar het populaire spel van eendenraces en naar de badeend uit onze kindertijd. Daarnaast lijkt de racende eend een metafoor van de consumerende massa die dag in dag uit dit kruispunt passeert.

Ook in de openbare binnenruimte is menig werk van Van Bentem te zien.

Zo hangt sinds 2003 in museum Escher in het Paleis een vijftiental kristallen kroonluchters van zijn hand. De luchters in de vorm van onder meer een vaas, schedel en haai hebben een nieuwe dimensie toegevoegd aan de geschiedenis van dit monumentale stadshuis.

Als geen andere kunstenaar weet Van Bentem met zijn vaak meer dan manshoge sculpturen in keramiek, glas en andere materialen onze fantasie te prikkelen. De rijke beeldtaal van zijn werken is het resultaat van zijn fascinatie voor populaire cultuur als stripverhalen en sciencefiction, maar ook van zijn belangstelling voor ons eigen, historische verleden en de culturen van verre landen. Dit manifesteert zich onder meer in zijn materiaalgebruik en de toegepaste technieken.

Voor de vervaardiging van zijn beelden in keramiek, glas of hout, roept hij de eeuwenoude kennis in van handwerklieden uit Nederland, China, Senegal en Tsjechië.

De publicatie Hans van Bentem  Keep on Dreaming!  van Titus M. Eliëns  is voor € 39,95 in de museumwinkel van de Fraeylemaborg verkrijgbaar.