princessehof1

De Van Diepen collectie bevat onder meer een grote verzameling Oosters keramiek. Volgens Prof. Dr. Christiaan Jörg is het zelfs de grootste particuliere collectie op dit gebied in Nederland. Een flink deel van dit Oosters keramiek komt uit China.

Het belangrijkste keramiekmuseum van princessehof2Nederland, het Princessehof in Leeuwarden, heeft onlangs de vaste Chinese opstelling helemaal vernieuwd. Zij hebben de grootste museale verzameling op dit gebied.

Na een verbouwing van ruim twee jaar hebben ze een boeiende chronologische lijn getrokken door de eeuwenlange geschiedenis van China.

In deze opstelling “Topstukken Chinese Keramiek” heeft het museum ook 13 stukken opgenomen uit de collectie Van Diepen.

Een voorbeeld is de 16de Eeuwse schenkkan in de Chinees kannetjevorm van een dansende vrouw.

Van dit zeer zeldzame type bevinden zich alleen vergelijkbare exemplaren in Londen en Tokyo!

Bijzonder zijn ook twee schotels versierd met perzik- en granaatappeltakken in emailkleuren. Deze borden (die merkwaardig modern aandoen) werden in de vroege 18de eeuw vervaardigd voor het Keizerlijk hof en zijn van uitzonderlijke kwaliteit.

Ook al zo’n bijzondere vorm heeft de roomwitte vierhoekige theepot (blanc de chine) uit ongeveer 1700. “Die vierkante vorm is lastig te maken en het resultaat is bijzonder knap” zegt prof. Jörg hierover.

De Chinese topstukken in het Princessehof blijven langere tijd staan. Ga er eens kijken en zoek de 13 Van Diepen-stukken!