Attente bezoeker schenkt porselein

Een bezoeker van de Fraeylemaborg trof enige tijd geleden in de Eetkamer van de borg serviesgoed staan dat hem bekend voorkwam.  De roze met witte porseleinen kopjes en schotels stonden op het klapbuffet en kwamen uit de collectie van de Jan Menze van Diepen Stichting. Eenvoudig gebruiksgoed, maar met een charmante uitstraling, van Duitse makelij. Het wordt ook wel Saksisch bietenrood genoemd. p-3123++

 

Deze bezoeker uit Eindhoven keek op internet in de collectiedatabase van de Van Diepen Stichting en constateerde dat er van dit servies voornamelijk kopjes en schoteltjes aanwezig waren. En laat hij nou een grote en een kleine koffiekan, een theepot en een kom bezitten van ditzelfde maaksel!

 

Het serviesgoed heeft aan de buitenzijde rondom smalle vertikale reliëflijntjes. Hier overheen paarsroze bloemdecoraties met hier en daar kleine goudkleurige stipjes. Op het deksel een paarsroze band met bloemen en vlakken.

 

De Eindhovenaar bedacht dat het aardig zou zijn dit serviesgoed met elkaar te verenigen, zodat het een evenwichtiger geheel zou vormen.  Een gedachte die ik natuurlijk graag ondersteunde.

Het serviesgoed is inmiddels vanuit Eindhoven veilig in Slochteren aangekomen en zal bij gelegenheid in de Eetkamer worden getoond.

 

Bekijk hier de afzonderlijke stukken in de database.

 

Henny van Harten