Geschilderd door Sientje Mesdag-van Houten, Gerrit, Alida en Barbara van Houten.
Museum Stad Appingedam t/m 10 april 2011
Een bijzondere Groningse familie, met veel talenten: Sientjes vader had een houthandel en houtzaagmolen in Groningen aan het Damsterdiep. Zij groeide op in een gezin van 7 kinderen. Voor haar broers werd een carrière uitgestippeld, maar de meisjes moesten maar zorgen dat ze een goede partij aan de haak sloegen. Rond 1900 was het beslist niet gebruikelijk voor een vrouw om van schilderen je beroep te maken. Maar Sientje trouwde met
Hendrik Willem Mesdag, de bekende schilder van Panorama Mesdag en haar schildertalent kwam hierbij goed van pas: in 1880 en 1881 hielp zij hem met het schilderen van het Panorama.
Dankzij het Haagse kunstmilieu kreeg haar werk veel aandacht. Haar neefje Gerrit stuitte op heel wat meer moeilijkheden tijdens zijn loopbaan. Als kind bleek hij al over veel tekentalent te bezitten, maar het was een jongen die moeilijk contact maakte met de mensen om hem heen en ook met een zwakke gezondheid. Tot zijn twintigste was hij fanatiek aan het schilderen en tekenen, daarna openbaarde zich bij hem een geestesziekte en leek het de doktoren verstandiger dat hij stopte met schilderen.
In zijn korte actieve periode heeft hij toch een groot oeuvre weten op te bouwen, waarvan een deel te zien is op deze tentoonstelling. Na zijn dood hebben zijn zusters ervoor gezorgd dat er een stichting werd opgericht, de Gerrit van Houtenstichting (1945), die sindsdien zijn werk beheert en ervoor zorgt dat het werk geëxposeerd kan worden. Alida was de zus van Gerrit en zij heeft een opleiding aan de kunstacademie Minerva gevolgd. Maar omdat ook zij met haar gezondheid worstelde, leek het haar beter om via het geven van pianolessen in haar onderhoud te voorzien.
Een andere broer van Sientje Mesdag-van Houten was Samuël van Houten, de politicus die bekend is geworden door het kinderwetje uit 1874. Zijn enig kind, Barbara, schilderde ook en heeft zelfs met haar tante een atelier gedeeld boven het Panorama.
Op de tentoonstelling zijn van deze vier getalenteerde kunstenaars landschappen te zien, met herkenbare plaatsen als thema, zoals het Damsterdiep, Delfzijl, de stad Groningen, Euvelgunne en Oosterhogebrug. Verder zijn er stillevens, vooral bloemstillevens.
De expositie is te zien t/m 10 april 2011.