• snuff bottle, Peking Glass
  • snuff bottle, Peking Glass

Meer dan 9.000 objecten zitten er in de omvangrijke Van Diepencollectie. Daarin is het aandeel van de zogenaamde snuff-bottles relatief maar beperkt, het zijn er zo’n 160. Maar toch is het belangrijk om te weten wat de achtergrond is van deze kleurige snuifflesjes, die uit China komen.

Wat zijn snuff-bottles?

Snuff-bottle gemaakt van agaat met decoratie van een hert, China 1750- 185

In de 17de eeuw kwam het snuiven van tabak in de mode bij rijke Chinezen, geïntroduceerd vanuit Europa. Het roken van tabak was toen verboden, maar fijn gemalen snuiftabak was wel toegestaan. Men schreef er een medicinale werking aan toe, het zou helpen bij verkoudheid, hoofdpijn, maagproblemen en veel andere ziekten.

 

Het gebruik concentreerde zich eerst rond het Keizerlijke Hof in Peking maar verspreidde zich geleidelijk over de elite van China.

Het begin van de Quing Dynastie in 1644 vormde de start van een zeer productieve periode voor de ateliers waarin de snuff-bottles gemaakt werden.

 

Hoe werd de snuff-bottle gebruikt?

 

De fijn gemalen tabak werd bewaard in een klein snuifflesje, afgesloten met een stopje. Er zat een ivoren lepeltje in waarmee de “snuff” werd opgediept en vervolgens opgesnoven.

De snuifflesjes werden gemaakt van alle mogelijke materialen, zoals glas, porselein, jade, ivoor, koraal, bergkristal, zilver, koper en lak. De populariteit van het tabak snuiven groeide explosief en er ontstond een grote productie van de vaak fraai uitgevoerde flesjes. In de ateliers werd gestreefd naar steeds mooiere en kostbare uitvoeringen en de snuff-bottle werd daarmee ook een verzamelobject.

 

Jan Menze van Diepen (1905-1994) begon pas laat met het verzamelen van snuifflesjes, aan het eind van de zestiger jaren. Zijn focus bleef echter gericht op Chinees en Japans porselein.

 

Robert Hall beschrijft het Chinese glas in de collectie.

Omdat er weinig bekend was over de 160 snuff-bottles in onze collectie zocht ik contact met Mr. Robert Hall, wereldwijd een expert op dit gebied. Het resultaat was dat hij 3 dagen vanuit Londen naar Slochteren kwam om onze flesjes ( en het overige Chinese glas)  te beoordelen en te beschrijven. Dat leverde veel kennis en achtergrondinformatie op.

 

Conclusie van Mr. Hall was dat onze snuff-bottles weliswaar grotendeels oud en authentiek zijn, maar dat er niet zoveel “exciting ones” tussen zitten. Maar daar bedoelt deze expert dan ook wereldwijde topstukken mee. Gelukkig zit er de nodige kwaliteit in dit deel van de collectie, zodat we met een gerust hart een aantal fraaie exemplaren in de Fraeylemaborg kunnen tonen.