poster Wilhelmina Appingedam

een beeld van een Koningin

Museum Stad Appingedam. 2 juli t/m 2 oktober 2005

In het 2Sste jubileumjaar van Koningin Beatrix is in het Museum Stad Appingedam een tentoonstelling te zien over Koningin Wilhelmina, de grootmoeder van onze huidige koningin. Koningin Wilhelmina heeft een speciale betekenis voor de stad Appingedam, de huidige Damsterdag vindt haar oorsprong op de verjaardag van koningin Wilhelmina, namelijk 31 augustus.

 

Jarenlang was het papieren corso op deze dag te zien.Ons koninklijk huis, de familie Van Oranje-Nassau, heeft een lange voorgeschiedenis, die zijn oorsprong heeft rondom 1146 met Walram van Luxemburg als eerste graafvan Nassau. De familie kent echter ook momenten waarop de lijn der troonopvolging ernstig in gevaar is. Wilhelmina is in meerdere opzichten een opmerkelijke vorstin.

 

Wilhelmina is in eerste instantie eigenlijk helemaal niet belangrijk, er zijn immers drie halfbroers die haar voor gaan in de lijn der troonopvolging. Het overlijden van haar vader, Koning Willem III, de jonge leeftijd waarop zij koningin wordt, en de periode daaropvolgend brengen grote veranderingen in haar leven. En Wilhelmina is maar liefst vijftig jaar Koningin der Nederland.

 

In de tentoonstelling is de geschiedenis van ons koningshuis zichtbaar gemaakt. Portretten van de voorouders en ouders, portretten van koningin Wilhelmina, prins Hendrik, divers porselein, foto’ s, enz. enz.

 

Een prachtig object is een poppenhuis, een maquette van het stadhuis van de stad Groningen van 1892, een cadeau welke Wilhelmina kreeg tijdens een bezoek aan de provincie en stad Groningen.

 

Museum Stad Appingedam 9901 AE APPINGEDAM Telefoon: 0596-680168 E-mail: msa_secretariaat@hotmail.com