Terugkomst

EXPOSITIE: te zien van 29 maart t/m 15 september in het Koetshuis en natuurlijk ook in de Borg van Landgoed Borg Verhildersum te Leens.

Elke lente trok de hele familie vanuit de stad naar hun zomerhuis. Zilver, porselein, de mooie lakens, alles werd ingepakt in grote koffers en kisten en op de koetsen gehesen. En natuurlijk op de plaats van bestemming weer uitgeladen. Ook deze zomer keren de oud-bewoners van Borg Verhildersum terug naar Leens. De Onsta’s, de Tjarda Van Starkenborghs, de Van Bolhuis’ en de Frima’s, u kunt alle families ontmoeten op het landgoed.

 

Verhildersum

Verhildersum is gegroeid van steenhuis (rond 1400) naar borg dankzij verschillende families die de afgelopen zes eeuwen eigenaar waren. Een borg weerspiegelt vaak bescherming, luxe en overdadigheid, maar Verhildersum heeft in vele gedaanten bestaan en natuurlijk verwoestingen en bloeiperiodes meegemaakt. De families Onsta, Tjarda van Starkenborgh, Van Bolhuis en Frima hebben allemaal invloed gehad op Verhildersum.

En in deze tentoonstelling keren de voorwerpen (o.a. uit de Van Diepen Collectie) en verhalen van vroegere bewoners terug naar het landgoed. Voor de meeste voorwerpen is het een weerzien en voor u hopen we op een prettige kennismaking met de families en de belevenissen en omstandigheden waarin zij het dagelijkse leven hebben vormgegeven.

Onderzoek

wanli-kom

De tentoonstelling is samengesteld na uitgebreid onderzoek naar de borg en zijn bewoners en vertelt het verhaal van de Groninger elite door de eeuwen heen. Veldslagen, huwelijken, overdadige banketten en de heerlijke zomers op het platteland. Voor deze gelegenheid wordt er ook in de Borg extra aandacht besteed aan de objecten en de verhalen van de vroegere bewoners.