Fraeylemaborg Slochterenring Fraylemaborg

van 17 april t/m 31 december 2010

Bij de Fraeylemaborg zijn drie stichtingen betrokken die elk een bijzondere kunstcollectie beheren. De Gerrit van Houten Stichting is eigenaresse van het landgoed en heeft naast het werk van Gerrit van Houten (1866-1934) ook boeiende tijdgenoten in de collectie. De Jan

Menze van Diepen Stichting bezit Oosters porselein, beeldende kunst, topografische kaarten en prenten en een Oranje-Nassauverzameling. De Stichting Van der Wyck-de Kempenaer tenslotte heeft een gevarieerde collectie die de komende jaren in kaart gebracht zal worden. Helmantel 1De collecties zitten grotendeels in depots die niet toegankelijk zijn voor publiek. Een selectie van fraaie, originele, zeldzame of opmerkelijke objecten is daarom op zijn plaats.

 

De bezoekersenquête “Topstukken van Fraeylema” heeft als winnaar een stilleven van Henk Helmantel opgeleverd.

 

Voor de tentoonstelling “Topstukken van Fraeylema” konden bezoekers via de website van de Fraeylemaborg een top vijf kiezen uit 83 fraaie kunstwerken en objecten. Allemaal afkomstig uit de eigen collecties van de borg, namelijk de de Gerrit van Houten Stichting, de Jan Menze van Diepen Stichting en de Stichting Van der Wyck-de Kempenaer. Uit het zeer gevarieerde aanbod werd het schilderij van Helmantel het vaakst gekozen. Dit stilleven met voorwerpen uit de collectie van de Jan Menze van Diepen Stichting leverde veel positieve motivaties op. “Dit is mijn topstuk. Zo mooi van compositie en zo goed geschilderd. De lichtval en de kleur van de voorwerpen tegen de donkere achtergrond zijn heel goed weergegeven” (L.van Straten), “Meester onder de stillevenschilders” (R.J. Meijer), “Helmantel heeft geen motivatie nodig. Ik kijk naar de appels en ik wil even aan ze ruiken” (W. Fennis).

 

De winnende top vijf bestaat verder uit maar liefst twee schilderijen van Johan Dijkstra, eenvdW horlogelandschap van Geesje Mesdag-van Calcar, en een gouden middeleeuwse ring. Deze ring werd in 2005 door een amateur-archeoloog gevonden bij de Fraeylemaborg. “Dat deze ring gevonden is op het terrein van de Fraeylemaborg en zo oud is vind ik geweldig. Je zou er een mooie historische roman op kunnen baseren.” (A. Stonebrink), “Schitterende vondst die je dicht bij de oorspronkelijke bewoners brengt. Prikkelt de fantasie over wie er liep, wanneer en hoe de ring verloren is. In de winter, over een witte handschoen gedragen waardoor tijdens de wandeling met hoog bezoek niet gevoeld is hoe hij afgleed? Op een zwoele zomeravond in een kledingstuk van een geheime liefde blijven hangen? Of in de herfst, al spelend met de hond?” (J.W.T. Schreurs).

 

De winnende kunstwerken krijgen een ereplaats in de tentoonstelling “Topstukken van Fraeylema” die vanaf 16 april te zien is in het Koetshuis van de Fraeylemaborg. En natuurlijk zijn daar ook vele andere topstukken te bewonderen, zoals schilderijen, aquarellen, fraai zilver, kostbaar porselein, antieke meubels en 17de eeuwse familieportretten. Een selectie van de motivaties uit de bezoekersenquête is te lezen in de tentoonstelling. Ze maken duidelijk dat smaken verschillen en dat iedereen een eigen beleving heeft bij een kunstwerk!