appingedam1

Groninger Ploeg-lid Riekele Prins, etser van het Groninger Landschap.

Op vrijdag 11 maart jl. is in het Museum Stad Appingedam een unieke overzichtstentoonstelling geopend met diverse etsen en tekeningen van het Groninger Ploeg-lid Riekele Prins.

 

Werken die lange tijd voor het publiek verborgen zijn geweest. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met deJan Menze van Diepen Stichting in Slochteren, de Provincie Groningen en een aantal werken vanuit een particuliere verzameling.

 

Riekele Prins (geboren in Kollumerzwaag 1905-overleden in 1954) heeft vooral bekendheid als graficus en stondappingedam2bekend als dé etser van het Groninger land.In de eerste helft van de jaren dertig volgde hij ’s avonds cursussen tekenen en schilderen van Jan Derksen Staat in Groningen. Hij sloot zich in 1934 aan bij De Regenboog, een Groninger Kunstkring. Een jaar later had hij de moed om zijn arbeidersbestaan op te geven voor het kunstenaarschap, hij vestigde zich als fotograaf en beeldend kunstenaar. De fotografie kwam echter steeds meer op de achtergrond, het etsen kreeg de overhand.

 

Het Groninger Landschap werd zijn grootste bron van inspiratie. Hij wist de rust van het vaak lege noordelijke landschap zeer goed weer te geven. Riekele Prins exposeerde voor het eerst in 1938.Samen met een aantal andere Regenboogleden sloot Riekele Prins zich rond 1950 aan bij De Ploeg.R. Prins, ondergelopenland

 

Riekele Prins kreeg als eerste kunstenaar de Culturele Prijs van de Provincie Groningen in 1951. Riekele Prins overleed in 1954, 49 jaar oud.

 

De etsen en tekeningen welke te zien zijn in deze tentoonstelling hebben verschillende afmetingen en hebben allemaal betrekking op zowel de stad als provincie Groningen.

De tentoonstelling is te zien tot en met 24 mei a.s. Museum Stad Appingedam 9901 AE APPINGEDAM Telefoon: 0596-680168 E-mail: msa_secretariaat@hotmail.com