• Paardenmarkt Zuidlaren

De Zuidlaarder paardenmarkt vindt dinsdag 19 oktober in aangepaste vorm plaats. Dat heeft de gemeente Tynaarlo, organisatie van de markt, besloten. De paardenmarkt begint om 06.00 uur op de gebruikelijke plek in het dorp en is een feest voor iedere paardenliefhebber.

In de collectie hebben wij een prachtig geschilderd sfeerbeeld uit 1969, gemaakt door Erasmus Bernhard van Dulmen Krumpelman.

 

Olieverfschilderij door van Dulmen Krumpelman van de Paardenmarkt Zuidlaren met een rij paarden en daarvoor twee handelaren

De Zuidlaardermarkt is vanouds een paardenmarkt maar tegenwoordig vooral een dieren- en warenmarkt die jaarlijks op de derde dinsdag in oktober wordt gehouden in het Noord-Drentse dorp Zuidlaren, Nederland.

 

De markt staat bekend als Europa’s grootste najaarsmarkt voor paarden en wordt door rond de 150.000 mensen bezocht, vooral Nederlanders, maar vanwege de paardenhandel zijn er ook vele Duitsers, Belgen, Denen, Polen en Italianen op de markt te vinden.

Naast de paardenmarkt wordt een warenmarkt georganiseerd met kramen verspreid over 4,2 kilometer. Hier zijn allerlei dingen te koop waaronder de bekende “Zuidlaarderbol”. Ook worden er verschillende activiteiten rond de markt georganiseerd.

 

De eerste vermelding van de markt dateert uit 1701. Er is ook een oorkonde uit 1232 waarin gesproken wordt over een markt in ‘Laren’, maar tegenwoordig wordt het waarschijnlijker geacht dat deze markt zich destijds in Noordlaren bevond. Vlak na de Tweede Wereldoorlog dacht men echter dat dit jaartal met zekerheid op Zuidlaren moest slaan en om in 1950 het ‘750-jarig bestaan’ te kunnen vieren werd gemakshalve als beginjaar 1201 genomen.

 

 

Erasmus Bernhard van Dulmen Krumpelman, (Bad Kreuznach, 25 augustus 1897 – Zeegse, 21 juni 1987) was een zoon van wiskundeleraar Erasmus Bernardus van Dulmen Krumpelman en Elisabeth Adam. Zijn ouders hadden elkaar in Kreuznach leren kennen. Kort na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Amsterdam.

 

Hij volgde een particuliere tekenopleiding aan de Hendrik de Keyserschool en vervolgde zijn studie aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers. In 1918 werd hij lid van Arti et Amicitiae en exposeerde geregeld op ledententoonstellingen. Hij kwam in contact met kunstenaars August Allebé, George Breitner en Willem Witsen, die hem hielpen zijn stijl te ontwikkelen. Hij schilderde met name in een impressionistische stijl.

 

Na zijn huwelijk in 1921 vestigde hij zich in Drenthe. Hij kwam daar in aanraking met schilders van Groninger kunstkring De Ploeg, waarna zijn schilderstijl losser en kleuriger werd. Hij schilderde en tekende onder meer landschappen, stadsgezichten, circustaferelen en portretten (waaronder het portret van hoogleraar Adrianus van Veldhuizen voor de Groninger Universiteit). Hij ontwierp in 1920 voor Brusse in Rotterdam het omslag voor het boek 25 jaar onder de menschen.

 

Hij was in 1946 mede-oprichter van De Drentse Schilders, een kunstenaarsvereniging die tot 1953 heeft bestaan. Hij was daarna samen met onder andere zijn zoon Erasmus Herman en Evert Musch mede-oprichter van het Drents Schildersgenootschap (1954). Hij won in 1958 de Culturele prijs van Drenthe. In 1984 organiseerde het Drents Museum een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

 

JMD-S-063 Schilderij, Zuidlaardermarkt
Periode: 20e eeuw
Deelcollectie: Beeldende kunst
Object: Schilderij
Onderwerp: Zuidlaardermarkt
Beschrijving: De paardenmarkt met een rij aangebonden paarden achter een koord.
Hiervoor een paar kooplieden op klompen. Achter de paarden vele toekijkende mensen.
Maker: Dulmen-Krumpelman, Erasmus B. van (1897-1987)
Signatuur: R.o. : v.Dulmen
Datering; 1969
Techniek: olieverf
Materiaal: canvas
Maten: 64,5 x 95,5 cm.