• Ondergelopen land bij Winschoten, Groningen
  • Bij Spaarndam.

Tentoonstelling over de Groninger kunstenaar Riekele Prins.

Riekele Prins (geboren in 1905) groeide op in Bedum, waar hij zich als amateur verschillende teken- en schildertechnieken eigen maakte. Pas in 1933 kreeg hij de mogelijkheid in Groningen een tekencursus te volgen. Hij kreeg geleidelijk meer succes, met name in zijn specialiteit : etsen van het weidse Groninger landschap.

 

Scheepswerf van Diepen, Waterhuizen, Groningen

Hij muntte uit in de techniek van de “droge naald”, waarbij de afdruk een fluwelig effect laat zien. Ook in de gewone ets wist hij opmerkelijke resultaten te bereiken, door de etsplaat op meesterlijke wijze in verschillende fasen te laten uitbijten. Hij bereikte daarmee een bijzondere ruimtewerking in zijn landschappen. Soms tekende Prins rechtstreeks op de metaalplaat, maar vaak vormde een schets de voorbereiding. Met een eenvoudige drukpers drukte de kunstenaar zijn etsen met grote zorg zelf af, vaak in zeer kleine oplagen.

 

Het Groninger landschap was zijn grootste bron van inspiratie. Als geen ander wist hij de rust van het  open noordelijke landschap weer te geven. Soms met een bekend kerkje aan de horizon, zoals van Leegkerk, Fransum, en Oostum. Riekele Prins overleed in 1954, nog maar 49 jaar oud.

 

In deze samengestelde tentoonstelling zijn 30 etsen en tekeningen van zijn hand opgenomen, en daarnaast ook enkele etsplaten.

 

Ze zijn verzameld door Jan Menze van Diepen (1905-1994) die een bewonderaar was van het werk van Riekele Prins.

 

Benodigde ruimte

Omvang van tentoonstelling: 30 lijsten (circa 30 strekkende meter wandruimte) .

In overleg kan de omvang van de tentoonstelling worden aangepast aan de beschikbare ruimte.

 

Eisen klimaat en veiligheid

De bruiklenen mogen alleen worden tentoongesteld in een ruimte die voldoet aan de eisen van klimaat en veiligheid. Ook dient de belichting verantwoord te zijn.

 

Transport en verzekering

De kosten van transport zijn voor rekening van de bruikleennemer. De kunstwerken worden ingelijst en verpakt in luchtkussenfolie beschikbaar gesteld.

De bruikleennemer zorgt voor een all-risks verzekering voor transport en verblijf van de kunstwerken. Een lijst van verzekeringswaarden wordt door de Jan Menze van Diepen Stichting verstrekt.

 

Teksten

Bij de kunstwerken worden tekstkaarten geleverd. Twee algemene tekstborden ter inleiding op het thema van de expositie worden ingelijst meegeleverd.

 

Ook is er een publicatie met veel kleurenafbeeldingen beschikbaar met de hoogtepunten uit deze beeldende kunst collectie