Vierde publicatie in de reeks Selecties uit de collectie van de Jan Menze van Diepen Stichting.

ons vorstenhuis door de eeuwen heen.

Auteur Drs. H. van Harten-Boers

280 pagina’s

Verkrijgbaar als:

Luxe gebonden versie € 24,95 ISBN 978 90 805793 4 7

Softcover versie € 14,95 ISBN 978 90 805793 0 9

Te bestellen bij de Fraeylemaborg te Slochteren.

Deze publicatie, de vierde in de reeks collectiecatalogi, is gewijd aan de prenten, keramiek en orangana rond het Huis Oranje-Nassau. Dit onder de gezamenlijke noemer Vorstelijke Varia.

Jan Menze van Diepen (1905-1994) verzamelde ruim 5.000 kunstwerken en objecten op Oranjegebied. Deze geven een boeiend en gevarieerd beeld van vijf eeuwen geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau.

Lijkstaatsie

Bijzonder zijn bijvoorbeeld de 17de eeuwse nieuwsprenten van meester-graveur Romeyn de Hooghe. Hij reisde mee in het gevolg van Koning-Stadhouder Willem III en maakte grote gedetailleerde gravures van zijn ambitieuze ondernemingen. Het zijn net stripverhalen.

Oranjekinderen

Charmant zijn de kinderportretten en de gezinsafbeeldingen van vele generaties Oranje.

Veel hoogtijdagen zijn te zien op de prenten, zoals doop, huwelijk, inhuldiging en regeringsjubileum. Maar ook het doodsbed en de lijkstaatsie werden vereeuwigd.

Oranjekeramiek

Het kleurrijke Oranjekeramiek is een lust voor het oog. Bij elk feestelijk moment gingen de porseleinfabrieken aan de slag en voorzagen het Oranjegezinde deel van de natie van borden, bekers en serviezen. Soms te voorbarig. Zo werd in 1934 een bordje gemaakt ter gelegenheid van de verwachte verloving van prinses Juliana met een Zweedse prins. Die ging niet door!

Oranjeliefde

De zogenaamde Orangana bestaan uit talloze voorwerpen waar de Oranjeliefde van het Nederlandse volk vanaf spat. Zo worden er al eeuwenlang koektrommels, lucifersdoosjes, lintjes, sjaaltjes en draagpenningen gemaakt ter gelegenheid van bijzondere momenten rond ons vorstenhuis. Dat gaat door tot de dag van vandaag. Zo is in het boek ook de inhuldigings-wuppie van Albert Heijn opgenomen.

Voor deze 280 pagina’s tellende publicatie heeft conservator Drs. Henny van Harten ruim 200 Oranjeprenten en -voorwerpen geselecteerd en van een boeiende toelichting voorzien. In dit vorstelijke prentenboek geven vele boeiende, zeldzame of aandoenlijke kunstobjecten een bijzondere kijk op ons vorstenhuis door de eeuwen heen.

Auteur Drs. H. van Harten-Boers

280 pagina’s

Verkrijgbaar als:

Luxe gebonden versie € 24,95 ISBN 978 90 805793 4 7

Softcover versie € 14,95 ISBN 978 90 805793 0 9

Te bestellen bij de Fraeylemaborg te Slochteren.