Sier- en gebruikstoepassingen van glas.
MuzeeAquarium Delfzijl, 3 juli t/m 2 oktober 2022 (verlengd tot 31 december)

 

Het jaar 2022 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van het glas. Aanleiding voor het MuzeeAquarium Delfzijl om een wisseltentoonstelling te wijden aan dit thema, die vanaf 3 juli tot 31 december te zien zal zijn. De Jan Menze van Diepen Stichting levert in de vorm van vele bijzondere objecten uit de collectie een bijdrage aan deze tentoonstelling.

 

Poster Tentoonstelling Vormen van glas, MuzeeAquarium Delfzijl

 

De verbinding met Delfzijl en de regio wordt gevormd door de chemische industrie van Delfzijl, zout/soda staat aan de basis van de glasproductie.

De tentoonstelling gaat in op de productie van glas en de toepassingen, zowel in de historie als in de toekomst. Van bodemvondst tot glasvezel: glas is van alle tijden. Ook het recyclen van glas kent al een lange historie: de duurzaamheid van het materiaal is een belangrijke eigenschap. Daarnaast kent het een historie in de toegepaste kunst: glazen objecten voor jubilea, voor reclame, voor driedimensionale en tweedimensionale kunstobjecten.

 

Snuffbottle, Aziatisch glas, Jan Menze van Diepen collectie, Slochteren.

Delfzijl kent bijvoorbeeld veel gebouwen uit de tijd van de Amsterdamse School, waarin glas-in-loodramen weer helemaal modern waren. Ook in de huidige tijd kan glas het basismateriaal zijn voor kunstwerken.