GEHEIMEN OP CHINEES PORSELEIN ONTRAFELD

25 maart 2017 t/m 22 oktober 2017, Gemeentemuseum Den Haag

Sierlijke penseelstreken die tot de verbeelding spreken: Chinese karakters hebben iets magisch. Niet alleen omdat de tekens er – zeker in onze westerse ogen – zo mooi uitzien, maar ook omdat karakters prachtige symboliek bevatten en de verhalen die worden verteld vaak heel bijzonder zijn.


Vanaf 25 maart laat het Haags Gemeentemuseum een flink aantal bijzondere objecten uit de Van Diepen collectie zien tussen het porselein uit diverse andere collecties.

De tentoonstelling Porselein met karakter laat het porselein voor zichzelf spreken door de mysteries achter het Chinese schrift dat erop staat te ontrafelen en vertelt verhalen die je meenemen op reis door China. Verhalen over gebruiken, geloof, liefde, mythische figuren of historische gebeurtenissen.

Al sinds de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, 400 jaar geleden, spreekt de schoonheid van het Chinese porselein de Nederlanders tot de verbeelding. Maar wat betekenen die betoverend blauwe tekens op al die prachtige siervoorwerpen nu eigenlijk?

Zoals een hart in het westen een symbool voor liefde is, zo draagt ieder Chinees karakter als een symbool betekenis mee. Een kalligraaf kan ieder symbool zelfs een extra betekenis geven aan de hand van de gekozen schrijfstijl. Een klein Chinees karakter kan op die manier een heel grote betekenis hebben. En een verzameling van zulke karakters en andere symbolische afbeeldingen kunnen zelfs een heel uitgebreid verhaal vertellen.
Dit is ook het geval op veel porseleinen siervoorwerpen. Iedere bloem draagt een bepaalde betekenis met zich mee en ieder dier wenst je iets toe.
De decoraties en teksten op het porselein refereren aan confucianistische gebruiken, taoïstische wereldbeelden, of vertellen over helden of liefde voor een ieder die aandachtig leest.
De tentoonstelling is een initiatief van de samenwerkende musea Aziatische keramiek en toont porselein uit ruim 15 Nederlandse musea en particuliere collecties. Van 16e-eeuws porselein tot 21e-eeuwse interpretaties.