• Delfts blauwe vazen
  • Chinese vazen

De Jan Menze van Diepen Stichting heeft recent een viertal fraaie objecten aangekocht op het gebied van oosterse en westerse keramiek.

 

Allereerst twee Chinese Wucai bekervazen uit circa 1628 -1643,  ruim 39 cm hoog.

Daarnaast twee Delftsblauwe hoge bekervazen uit circa 1700, elk 35 cm hoog.

De smalle hoge vazen hebben alle vier een zelfde opbouw met een verdikte band in het midden van de vaas. Ook de decoraties zijn verbazingwekkend gelijkvormig.

 

De twee Chinese bekervazen zijn

beide meerkleurig rondom gedecoreerd in drie lagen; aan de onderzijde diverse takken met perziken en granaatappels, in het midden een band met bloemtakken van chrysanten en pioenrozen. Aan de uitlopende bovenzijde een tafereel van diverse mensen op een terras omringd door een rotstuin met bamboetakken.

 

 

Dat er een wisselwerking is geweest tussen deze Chinese vazen en de Delftsblauwe vazen mogen we gezien de gelijkvormigheid en de decoraties wel aannemen.

 

De twee blauw witte vazen zijn op de onderzijde gemerkt met “PK” en hoogstwaarschijnlijk gemaakt door Pieter Gerritsz Kam, die rond 1700 eigenaar was van de

Delftse plateelbakkerij “De Drie Porseleyne Astonnen”.

De twee onderste banden zijn sterk vergelijkbaar gedecoreerd met diverse bloemtakken van prunus, chrysanten, perzik en granaatappel,

De bovenste band is een variatie op de Chinese exemplaren door alleen de rotsen en de bloemtakken over te nemen.

 

Door bemiddeling van onze adviseur Christiaan Jörg kon de collectie weer versterkt worden met objecten die door hun wisselwerking uniek voor Nederland zijn.

 

De vier aanwinsten worden binnenkort tentoongesteld in een van de stijlkamers in de Fraeylemaborg.